צלחת הבריאות של אוניברסיטת הרווארד

תרגיעו עם הבשר, גם אם זה טעים לכם, לא צריך להגזים
מחקר חדש פורסם השבוע מטעם בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד בנוגע לאכילת בשר אדום.
המחקר המקיף והמעמיק בדק את הקשר בין צריכת בשר אדום ושיעורי תמותה ממחלות לב וסרטן אצל עשרות אלפי אנשים לאורך מעל 20 שנה והגיע לתוצאות מעניינות:
צריכת מנה יומית של בשר אדום לא מעובד העלתה את הסיכון לתמותה ב 13%,
צריכת מנה יומית של בשר אדום מעובד העלתה את הסיכון לתמותה ב 20%,
החלפה של מנה זו במנת חלבון בריאה יותר הפחיתה את הסיכון לתמותה:
ב 7% למנת דג, 14% למנת עוף, 19% למנת אגוזים ו 14% לדגנים מלאים.
החוקרים מסיקים מכך כי צריכה יומית של בשר אדום ובייחוד בשר מעובד תורמת באופן ברור לתמותה מוקדמת בשל מחלות שונות, וכנגד, צריכה יומית של מקורות בריאים יותר לחלבון מפחיתה את הסיכון לתמותה בצורה משמעותית. תזונה היא חלק משמעותי מאוד מבחירה באורח חיים בריא יותר ועל כך אני כותב הרבה בבלוג שלי.

מה כן מומלץ לאכול?
יש היום המון שיטות תזונה שונות, ואני ממליץ להתנסות ולהבין כל אחד על הגוף שלנו, ואם צריך בייעוץ של אנשי מקצוע איזו תזונה מתאימה ובריאה לנו ועושה לנו (וגם לסביבה) טוב יותר.
למי שרוצה להתחיל או להמשיך עם תזונה בריאה יותר, הרווארד גם מפרסמת המלצות לגבי מה וכמה כן כדאי לאכול, ופרסמה צלחת המדגימה את בחירת וחלוקת המזונות הטובים לבריאות, כמובן שחלוקה זו אינה חייבת להתרחש בכל ארוחה (חלק מהמזונות מומלץ לצרוך בנפרד, במיוחד להפריד פירות משאר הדברים).

מתוך אתר הרווארד
 אני מצרף את הההמלצות שלהם בקצרה:

  • לצרוך בעיקר ירקות ובמגוון צבעים שונים (תפוחי אדמה וצ'יפס לא תופסים)
  • לצרוך חלבונים בריאים, דגים, עוף, קטניות ואגוזים, ולהפחית בצריכת בשר אדום , במיוחד מעובד
  • לאכול דגנים מלאים למשל: אורז, לחמים בריאים, פסטה מחיטה מלאה
  • לאכול הרבה פירות במגוון צבעים
  • לגבי שתייה, לשתות מים (אני ממליץ גם על שתיית תה וחליטות), להגביל שתיית חלב, להפחית שימוש במשקאות מסוכרים
  • להשתמש בשמנים בריאים, להקטין שימוש בחמאה ולהימנע משומני טרנס
שיהיה יום מלא בתזונה בריאה וגם טעימה לכולם.