זה שאתה חי לא אומר שאתה נושם

יש פרסומת, לדעתי לחברת רכב כלשהי, שיצאה בסלוגן הבא: "זה שאתה נושם לא אומר שאתה חי".
הכותרת היא פרפרזה על הסלוגן, ומטרתה להעביר את השורה התחתונה של הפוסט הזה:
כדאי לכולנו להשקיע יותר בנשימה שלנו
אחד מפלאי הנשימה הוא שאנו נושמים כל הזמן במודע או שלא במודע. כאשר הנשימה נעשית שלא במודע ובצירוף עם בעיות גופניות נוספות מתפתחים דפוסי נשימה בעייתיים שמשפיעים בסופו של דבר לרעה על איכות החיים והבריאות שלנו.
הנשימה היא ההזנה הבסיסית ביותר שלנו, יותר ממים ומזון ובכל זאת אנשים לא משקיעים בה אפילו חלק קטן ממה שמושקע באלו וחבל. יש דברים שהם כל כך טבעיים ופשוטים שלא נשים אליהם לב רק עד שיופיעו בעיות רציניות. תרגילי נשימה יכולים לעזור למגוון בעיות פיזיות ומנטאליות כמו: בעיות נשימה ואסטמה, כאבי ראש, מערכת חיסון חלשה, מצבי רוח, בעיות ריכוז, חרדה ועוד. התבוננות בנשימה ותרגילי נשימה נותנים הזדמנות לפיתוח תשומת לב, חיבור לעצמי, שימוש בכוחות ריפוי, התמודדות עם לחצים והתמקדות, כולם כלים חשובים והכרחיים לאיזון ובריאות בעולמנו המורכב. בעולם היוגה הנשימה היא כלי מרכזי ועיקרי לשיפור הבריאות, הרבה בגלל הקשר של הנשימה למערכת העצבית והמנטלית שלנו, תרגילי נשימה ביוגה נקראים פראנימה - שניתן לתרגם גם כוויסות או שימוש נכון באנרגיית החיים שלנו.
מספר דפוסי נשימה בעייתיים אשר חוזרים אצל אנשים רבים:
  • קושי בנשיפה (הוצאת אוויר) -  רוב חולי האסתמה מתקשים בנשיפה. כתוצאה מכך שאוויר לא יוצא בנשיפה פחות אויר חדש ועשיר בחמצן יכול להיכנס לריאות בשאיפה (הכנסת אוויר).
  • אחזקות נשימה – עצירות נשימה לא מודעות אשר עלולות להגביר לחץ ולהקשות על הנשימה.
  • נשימה דרך הפה – בנשימה דרך הפה אנו לרוב נושמים מהר יותר ומאבדים את היתרון של נשימה דרך האף: התאמת הטמפרטורה והלחות של האוויר,  סינון האוויר ושליטה בקצב הנשימה.
  • נשימת חזה עליונה בלבד – נשימה זה נעזרת רק בחלקיה העליונים של הריאות מבלי להשתמש בשריר הנשימה המרכזי – הסרעפת. נשימה כזו עלולה לגרום ולהיגרם ע"י מצבי לחץ והינה שטחית ומהירה יחסית.  
חשוב לומר כי בעיות הנשימה עלולות להיווצר או להחריף גם בשל יציבה לא נכונה, חולשה בשרירי הנשימה ושרירים תומכים, מחסור בפעילות גופנית, אורח חיים לא בריא ובעיקר חוסר מודעות.
קרישנהמצ'ריה - המורה המפורסם עושה תרגיל נשימה
אתן כאן מספר תרגילי נשימה בסיסיים אותם אפשר להתחיל לנסות בבית, מומלץ בעבודה עם נשימה להתייעץ וללמוד גם מאנשי מקצוע (מורים ליוגה ומדיטציה, רופאים, פסיכולוגים שמתעסקים בתחום):
  1. מודעות לנשימה - הצעד הראשון הוא לפתח תשומת לב לדפוסי הנשימה שלנו. תנוחת הגוף הקלה ביותר להתבונן בנשימה היא Shavasana (תנוחת ההרפיה בשכיבה על הגב) כך שהגוף נתמך ע"י הקרקע. ישיבה גם עשויה להתאים, אבל ישנם אנשים שמתקשים להירגע או להרגיש בנוח בישיבה, אם צריך אפשר להשתמש במשען/תמיכה כלשהי לישיבה. אנו מתחילים  להתבונן בנשימה שלנו בצורה הטבעית שלה כדי ללמוד יותר על הנשימה שלנו, איפה היא מתרחשת בגוף, איזה חלק מהנשימה קל או מהיר יותר עבורנו. 
  2. נשימה בטנית - תרגיל זה חשוב במיוחד למי שנושם רק עם בית החזה העליון. ננשום כך שבשאיפה הבטן מתמלאת ובנשיפה הבטן מתרוקנת חזרה מטה לכיוון הגב. ניתן למקם את הידיים על הבטן או הצלעות התחתונות על מנת להעצים את התחושה. נשימה זו נחשבת מרגיעה מומלץ לתרגל אותה לפני השינה.
  3. נשימה בקצב של יחס 1:1 -  אפשר לבצע תרגיל זה גם בישיבה וגם בשכיבה. בהתאם לאורך השאיפה (שאצל רובנו יותר קצרה מהנשיפה - אם לא בחרו את הנשיפה). הנוח עבורנו נתאים את אורך הנשיפה כך שהן באותו האורך. לדוגמא אם השאיפה אורכת ספירה של 2 גם הנשיפה תהיה באורך 2. שימו לב שהנשימה נשארת נוחה ובמידה ויש אי נוחות אפשר לחזור לנשימה טבעית למספר נשימות ולנסות ספירה יותר קצרה. נשימה זו תורמת מניסיוני בין השאר להתמקדות וריכוז.
לסיכום, שווה להתחיל לנשום ורק אל תגידו שאין לכם זמן :)
למי שעוסק בפעילות גופנית כלשהי, עוזר מאוד להשתמש בזמן הזה להתבוננות בנשימה, ומאחר ונשימה היא דבר כה פשוט ואישי אפשר להתחיל בתשומת לב לכמה רגעים לאורך היום, בבוקר, לפני השינה או כשאנחנו עסוקים בעניינים שלנו.
ולכל מי שיכול מומלץ לנשום אוויר טבע או ים כמה שיותר.

למי שמתעניין, קריאה נוספת במאמר שפרסמתי בפורטל היוגה על בעיות נשימה ואסטמה
ופוסט שפרסמתי בו יש המלצה לחליטות צמחים לפתיחת הנשימה והצטננות