נבטים ונבטוטים הם אחד המזונות העשירים והבריאים ביותר.
הם עשירים בויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו (המרכיבות של חלבונים), פיטוכימיקלים ואנזימים, בתהליך הנביטה של הזרע חל פירוק והנגשה של חומרי תזונה לצמח העתידי, דבר המעלה את ערכם התזונתי ומקל על ספיגתם של חלק מחומרי התזונה החשובים. ישנו היום מגוון רחב של סוגי נבטים שונים לקנייה בחנויות ושווקים: נבטי חמניות, אלפלפא, נבטים סיניים, ברוקולי, חילבה, עדשים, תילתן ועוד..
את הנבטים ניתן לאכול כמו שהם, במיוחד את הנבטוטים של קטניות כמו מש או עדשים וגם להוסיף לכל מיני מנות, סלטים, ירקות מוקפצים ואפילו בסנדביץ'. מניסיוני ולטעמי, נבטים מתאימים מאוד לתזונה אביבית וקייצית, הם קלילים, מספקים אנרגיה רבה והולכים טוב במנות פשוטות וקלות הכנה.
מדריך קצר להנבטה ביתית
יש היום כל מיני מנבטות ומתקנים שונים להנבטה, אבל לפני שרצים קדימה אפשר להתחיל באחת הדרכים הפשוטות יותר להנבטה ולראות איך זה זורם לכם, זה ממש כיף לראות את הנבטים יוצאים ולאכול משהו שהיית חלק ביצירה שלו. אני בבית מנביט בעיקר מש, עדשים ירוקים ועדשים שחורים, הם יחסית קלים להנבטה לכל אחד, אז אשתמש בהם כדוגמא, התהליך הוא כזה:
למה כדאי לאכול נבטוטי חילבה
הם עשירים בויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו (המרכיבות של חלבונים), פיטוכימיקלים ואנזימים, בתהליך הנביטה של הזרע חל פירוק והנגשה של חומרי תזונה לצמח העתידי, דבר המעלה את ערכם התזונתי ומקל על ספיגתם של חלק מחומרי התזונה החשובים. ישנו היום מגוון רחב של סוגי נבטים שונים לקנייה בחנויות ושווקים: נבטי חמניות, אלפלפא, נבטים סיניים, ברוקולי, חילבה, עדשים, תילתן ועוד..
את הנבטים ניתן לאכול כמו שהם, במיוחד את הנבטוטים של קטניות כמו מש או עדשים וגם להוסיף לכל מיני מנות, סלטים, ירקות מוקפצים ואפילו בסנדביץ'. מניסיוני ולטעמי, נבטים מתאימים מאוד לתזונה אביבית וקייצית, הם קלילים, מספקים אנרגיה רבה והולכים טוב במנות פשוטות וקלות הכנה.
מדריך קצר להנבטה ביתית
יש היום כל מיני מנבטות ומתקנים שונים להנבטה, אבל לפני שרצים קדימה אפשר להתחיל באחת הדרכים הפשוטות יותר להנבטה ולראות איך זה זורם לכם, זה ממש כיף לראות את הנבטים יוצאים ולאכול משהו שהיית חלק ביצירה שלו. אני בבית מנביט בעיקר מש, עדשים ירוקים ועדשים שחורים, הם יחסית קלים להנבטה לכל אחד, אז אשתמש בהם כדוגמא, התהליך הוא כזה:
- להשרות את הזרעים במים (עדיף זרעים אורגניים אבל לא חובה כמובן) למשך לילה או חצי יום בערך
- לשים את הזרעים המושרים בתוך מסננת (למשל כזו של פסטה) ואותה מעל קערה כלשהי, שימו לב שחורי המסננת לא גדולים מדי, ולא לשים במקום שמקבל שמש ישירה. אפשרות נוספת להנבטה היא להעבירם לצנצנת זכוכית אותה סוגרים בבד נושם ועביר למים עם גומייה ושמים עם הפתח כלפי מטה, למשל על מתקן לייבוש כלים.
נבטוטי עדשים מתחילים לצאת |
- 2-3 פעמים ביום, לשטוף ואפשר טיפה לערבב את הזרעים, לנקז את כל המים החוצה, בקיץ צריך לשים לב שהם לא מתייבשים, בחורף אפשר לשטוף פחות, 1-2 פעמים יספיקו.
- במידה ומנביטים במסננת ניתן (לא חובה) לכסות את הזרעים בבד נושם כדי לשמור על הלחות, כשהם בלי כיסוי אפשר כל פעם שעוברים במטבח לבדוק אותם וגם להתחיל לנשנש :)
- עדשים ומש מגיעים למצב מתאים לאכילה בערך אחרי יומיים - שלושה בהתאם למזג האוויר, המיקום וגם כמה אתם רוצים לתת להם לגדול, אחת הדרכים לדעת היא שהנבט מגיע לפחות לגודל הזרע וקצת יותר
נבטוטי מאש מוכנים לאכילה - אחרי כיומיים |
- אפשר לשים במקרר בקופסא סגורה ולהמשיך לאכול למספר ימים
לפעמים יש זרעים שלא נובטים טוב, זה יכול לקרות בגלל האיכות שלהם, השריה ארוכה מדי, ניקוז רע של המים, התייבשות וטמפ' לא מתאימה, לא נורא, ננסה שוב.
מתכון לסלט נבטים קיצי ומרענן
רכיבים (1-2 מנות)
2 גזרים ו/או 2 מלפפונים
3 סוגי נבטים או נבטוטים שאתם אוהבים למשל: נבטי מש, חמניות, אלפלפא, ברוקולי, עדשים וכו'
אפשר להוסיף קצת עלים ירוקים (חסה, תרד, ארוגולה, עלי בייבי)
גרעיני חמניות
אגוזי מלך
שמן זית או אבוקדו
מיץ מחצי לימון
תבלינים לפי הטעם, אפשר להסתפק במעט מלח
עשבי תיבול נוספים שיכולים להתאים: בצל ירוק, נענע, כוסברה ופטרוזיליה.
סלט נבטים מרענן |
אופן הכנה
לקצוץ את המלפפון/גזר לקוביות
לקצוץ את העלים הירוקים ועשבי תיבול אם החלטתם להוסיף,
להוסיף את הנבטים, הגרעינים/אגוזים, עלים
לערבב טוב ולהוסיף את השמן + לימון + תיבול
כמה קל ככה טעים ובריא.
למה כדאי לאכול נבטוטי חילבה
מתכון והסבר על אכילת עלים ירוקים ותזונה לאביב
קריאה נוספת על ערכם התזונתי של נבטים והנבטה